Lymfaterapia

Lymfaterapia (lymfahoidon kokonaisuus-terapia) koostuu manuaalisesta lymfaterapiasta ja kompressiohoidosta.

Lymfahoidon Kokonaisuus –terapia on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan eri syistä syntyneitä turvotuksia ja niiden seurauksia sekä vaivoja tai sairauksia, joiden yhtenä oireena on turvotus.

Imusuonisto, jonka toimintaa Lymfahoidon Kokonaisuus l. LYKO-terapialla tuetaanon verenkierron kanssa rinnakkainen kuljetusjärjestelmä.Sen tärkein tehtävä on poistaa kudoksista kapillaariaineenvaihdunnan seurauksena sinne jäänyt neste- ja valkuaisaine-kuorma. 

Pääindikaation LYKO –terapialle muodostavat lymfaödeeman eri muodot. Lymfaödeemassa imusuoniston kuljetuskapasiteetti on laskenut tasolle, joka on riittämätön kudoksiin jääneen kuorman poistamiseksi.

Seurauksena on imusuoniston mekaanisesta vajaatoiminnasta johtuva valkuaisainerikas turvotus, lymfaödeema. Sen syyt voivat olla primäärejä (imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö) tai sekundaareja (imusolmukkeiden poisto ja sädetys, laajat imusuonistoa vahingoittaneet muut operaatiot, traumat tai toistuneet infektiot; yleensä erysipelas l. ruusu).

Lymfaödeema on alueellinen, mutta krooninen ja useimmissa tapauksissa etenevä sairaus, jonka ainoa toimiva hoito on LYKO-terapia. Aikainen terapian aloittaminen tuottaa parhaimmat hoitotulokset, mutta myös pitkälle edenneissä tapauksissa (lymfostaattinen elefantiasis) voidaan turvotusta aina vähentää.

LYKO-terapian muut indikaatiot

  • Posttraumaattiset ja postoperatiiviset turvotukset.
  • Pitkälle edennyt laskimovajaatoiminta ja laskimoperäinen säärihaava.
  • Lipödeeman eri muodot.
  • Sairaudet, joihin liittyy tulehdusreaktion (inflammaatio) aiheuttama turvotus (esim. nivelreuma ja CRPS).
  • Neuraalikudoksen ärsytystilat (vain ML).

Manuaalista lymfaterapiaa sellaisenaan on käytetty menestyksekkäästi myös fibromyalgian oireiden lievittämiseen. Vaikutusmekanismia ei tässä kuitenkaan tunneta.

Kela korvaa lymfaterapian silloin, kun indikaationa on jokin lymfaödeeman muoto. Em. tapauksissa on myös mahdollisuus saada maksusitoumus LYKO-terapiaan oman kunnan terveyskeskuksesta tai keskussairaalasta.

Halutessasi voit lukea lisää lymfaterapiasta Suomen Lymfahoito ry:n internetsivuilta, josta myös ylläoleva teksti on lainattu.